SearchFRMenu
Home / Agenda / Kamaal Williams / Concertagenda

Concertagenda Kamaal Williams

Over Kamaal Williams

Uit op 27 september: derde album van Kamaal Williams 'Stings'. Ontdek alvast de reeds verschenen tracks: Magnolia (ft. Theo Croker) en PKKNO.

___

Hoe klinkt Londen anno 2023? Hoe klinkt een wereldstad waar tientallen culturen samensmelten en minstens evenveel muzikale scenes clashen, oud en nieuw? Kun je dat überhaupt behapbaar maken en omzetten in klanken? Kamaal Williams (geboren als Henry Wu) doet alleszins al meer dan 15 jaar zijn best om net dat te doen. Door zijn Taiwanese roots kwam de Londenaar in hart en nieren van jongs af aan in contact met de diversiteit van de stad en leerde hij de waarde van die vele culturen appreciëren. Via zijn vader leerde hij dan weer jazz kennen en als jonge scholier leerde hij in het orkest drums en percussie. Als puber dook hij in de rijke elektronische undergroundscene van de Britse hoofdstad. Wanneer hij muziekproductie en piano gaat studeren aan de universiteit is zijn doel duidelijk. Hij is vastberaden de 'elitaire jazz’ een broodnodige dosis vernieuwing toe te dienen.

Dat doel krijgt versneld vorm wanneer hij de jonge drummer Yussef Dayes ontmoet. In 2016 verstommen zij als Yussef Kamaal met het gelauwerde 'Black Focus’ de jazzwereld en worden ze - samen met andere talenten als Shabaka Hutchings, Nubya Garcia en Moses Boyd - uitgeroepen tot revolutionairen binnen een nieuwe stroming van alternative jazz. De samenwerking is intens en eindigt snel maar in 2018 is Kamaal Williams solo terug met 'The Return’, een album dat internationaal geprezen wordt om de mix van jazz, funk en akoestische instrumenten met synths en invloeden uit hiphop en UK garage. In 2020 doet hij dat kunstje nog eens over met 'Wu Hen’ en op 27 september 2023 komt hij met een opvolger 'Stings'. Daarover zei hij "meer oriëntaalse klanken en melodische elementen te willen integreren”. Live vertrekt deze meesterproducer en synthmaster met zijn bandleden vanuit de basis van de opgenomen songs maar laten ze zich vooral leiden door het gevoel van de avond en improvisatie. Geloof ons: het is een trip die je wilt meegemaakt hebben.

Ontdek Kamaal Williams

Past events