SearchFRMenu
Wim Mertens

Wim Mertens, Vr 06.12.2024, Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Over Wim Mertens

Mertens begon muziek te maken in 1980, nadat hij als musicoloog en radiomaker had gewerkt. Zijn eerste release For Amusement Only is een muziekopname die alleen bestaat uit het geluid van flipperkasten. Dit album werd gevolgd door At Home-Not at Home (1981), Vergessen (1982), Struggle for Pleasure (1983) en Maximizing the Audience in 1984.

De voorbije 40 jaar heeft hij zijn muzikale taal ontwikkeld tot een normatieve woordenschat door voor verschillende ensembles te schrijven. Hij componeerde tevens voor zang en voor symfonie-orkest. 

Vandaag heeft Mertens meer dan 70 cd's op zijn naam staan, waarvan hij de muziek regelmatig live brengt in heel Europa, Noord-en Centraal Amerika, Japan, Thailand en Rusland. In 2019 bracht Wim Mertens het album Inescapable uit, een limited edition-boxset die een overzicht biedt van vier decennia carrière. Daarna volgden The Gaze of the West (2020), Heroides (2022), Voice of the Living (2023) en later dit jaar het nieuwe album Ranges Of Robustness.

In zijn nieuwe compositie 'Ranges of Robustness', onderzoekt Mertens de talrijke series en gradaties van de notie van 'robuustheid’. In slechts 9 composities komen alle varianten aan bod, "op de manier die ons tijdsgewricht vereist”, in de woorden van Mertens. De hedendaagse symfonische aanpak ligt in lijn met de robuste uitdagingen van vandaag. De eerste single 'Polytics' komt uit op 3 mei, gevolgd door het volledige album op 7 juni. 

Ontdek Wim Mertens

News

Related Events