SearchFRMenu

Beth Hart

Singer-songwriter en Grammy-winnares Beth Hart bracht op 27 september 2019 haar studioalbum War In My Mind uit bij Provogue. Op 25 februari 2022 brengt ze A Tribute To Led Zeppelin uit.

Authentieker dan Beth Hart wordt het niet. In een wereld vol gepolijste producties en digitaal bijgewerkte fotoshoots is er één artieste die onbevangen in haar kaarten laat kijken, haar donkerste geheimen deelt en je meeneemt in haar avontuur. "Meer nog dan in al mijn voorgaande albums, geef ik mezelf bloot in deze songs”, aldus Hart. "Ik kom van ver en heb me neergelegd bij mijn duistere of excentrieke kantjes, bij de dingen waar ik me voor schaam, maar net zozeer bij de dingen die me een goed gevoel geven.”

Met haar succesalbum Fire On The Floor uit 2016 oogstte Hart niets dan lof, goed voor stijgende verkoopcijfers en uitverkochte shows in grote concertzalen als het Ryman Auditorium of de Royal Albert Hall (waar vorig jaar de live-dvd werd opgenomen). Het leven van de zangeres kent echter zijn ups en downs: "Alles gaat goed, tot het weer naar de kloten gaat … rechtkrabbelen en weer neergaan.” Maar precies uit die uitersten puurt ze haar beste nummers. "In dit album stel ik me nóg kwetsbaarder en opener op, met nummers over mijn leven en liefdes, mijn verslaving en bipolaire stoornis, mijn vader en mijn zus ...”

War In My Mind breidt ook een einde aan een reeks aanslepende frustraties. In 2003 stond topproducer Rob Cavallo (Green Day, My Chemical Romance, Dave Matthews Band, Goo Goo Dolls) op het punt Harts album Leave The Light On te mixen. "De producer met wie ik toen samenwerkte”, vertelt Beth, "ging aan de slag zonder mijn goedkeuring en vertrouwde de mix aan Rob toe ... die weigerde.” Vijftien jaar later bracht het lot Hart en Cavallo toevallig opnieuw samen op een etentje. Beth werd er aangemoedigd om een van haar nieuwe nummers te spelen. "Nadat ik een aantal nummers had gespeeld”, herinnert ze zich, "kwam Rob naar me toe en zei me: 'Je bent enorm gegroeid als songwriter. Ik wil deze nummers met jou opnemen.’ Hij bleek uiteindelijk een van de coolste mensen met wie ik ooit heb samengewerkt.”

Op de albumhoes zien we Beth tekeergaan op de piano onder haar eigen persoonlijke donderwolk ... een treffende weergave van haar nieuwe plaat, die je met de volle kracht van de natuur raakt. Het eerste nummer is Bad Women Blues, zowaar een anti-liefdeslied. "Het gaat over een vrouw die er geen enkel belang bij heeft om aardig zijn, omdat ze weet dat ze zo niet is. In plaats van zichzelf te verafschuwen, maakt ze dat gewoon duidelijk aan de man. Zoiets als: 'Schat, ik ben doorslecht, een verdomde heks, maar je zal je met mij niet gauw vervelen’.”

De titelsong begint als een wiegend pianonummer, maar zwelt gestaag aan tot een krachtige herinnering aan Beths radeloosheid in haar woelige jaren van verslaving. Tijdens het emotionele en oprechte Let It Grow pinkt Beth dan weer haast spontaan een traantje weg. "Het is een nummer over hoop in hopeloze situaties.” De uitgelaten groove in Try A Little Harder rolt en tolt als een dobbelsteen in Las Vegas. "Ik kruip in de huid van mijn vader die in de jaren 70 de dollars erdoor jaagde aan de goktafels”, licht ze toe. "Een combinatie van zijn passie voor baccarat en mijn passie voor muziek, zeg maar. Mijn vader en ik gelijken echt belachelijk goed elkaar. Het nummer schenkt me vastberadenheid, maakt me blij, maar stemt me ook wat milder tegenover mijn bipolaire stoornis.”

Na een carrière van meer dan een kwarteeuw kunnen we van Beth Hart werkelijk alles verwachten, zolang het maar oprecht is. Met haar plaat War In My Mind gunt de songwriter ons een blik in haar ziel. Ze draagt het hart op de tong, en verontschuldigt zich daar niet voor. "Weet je”, besluit ze, "tijdens de fotoshoot voor dit album, zei ik voor het eerst: 'Geen make-up, en geen Photoshop’. Het was ook de eerste keer dat ik mijn eigen stem zonder tegenzin kon aanhoren. Het voelde gewoon goed om als 47-jarige niet meer jong te willen zijn, mij niet met anderen te moeten meten, niet langer alles te moeten zijn wat men van mij verwacht. Voor dit album was het alsof er iets in mij zei: 'Laat maar, het is wat het is.’ Ik geloof dat ik stilaan vooruitgang boek op weg naar de waarheid. Al weet ik misschien niet wat die waarheid is ... Het zij zo.”

Lees meer...Minder

Tickets & info

Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER