SearchFRMenu

Van Morrison komt naar België deze zomer

01 Februari 2023

Na bijna 20 jaar zoekt Van Morrison, of beter Van The Man, opnieuw de intimiteit van de Belgische zalen op met concerten op 4 juli in de Koningin Elisabethzaal en op 5 juli in het Koninklijk Circus. Met iconische platen als 'Moondance' en 'Astral Weeks' en hits als 'Brown Eyed Girl', 'Into The Mystic', 'Wild Girl' en 'Gloria' drukte Van Morrison zijn stempel op de muziekgeschiedenis. Tickets voor beide shows zijn te koop vanaf vrijdag 3 februari om 10u.


Van Morrison is een icoon. De Noord-Ier werd in 1993 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en mocht doorheen zijn carrière o.a. een Brit Award en zes Grammy’s in ontvangst nemen. In 2015 werd hij geridderd voor zijn verdiensten voor de muziekindustrie. Wat Van Morrison eigenlijk voortdurend gedaan heeft, is het verleggen van de grenzen van de populaire muziek. Dit jaar is het 58 jaar geleden dat Van Morrison met zijn Noord-Ierse band Them de rockklassieker 'Gloria’ op de wereld losliet - als B-kantje! Zijn eerste solosingle, het tijdloze 'Brown Eyed Girl’, dateert dan weer uit 1967. En een jaar later zou hij met Astral Weeks één van de beste popplaten aller tijden maken - één van de weinige albums die van de kritische muziekbijbel Pitchfork ooit 10/10 kreeg.


Vanaf het begin van zijn carrière heeft Van Morrison zich de invloeden van giganten als Hank Williams, Jimmie Rodgers, Muddy Waters, Mahalia Jackson en Leadbelly op de meest schitterende manier eigen gemaakt. Zijn muziek is altijd grensoverschrijdend geweest en gaat van de swingende soul-jazz van 'Moondance' tot de traditionele Keltische muziek van 'Irish Heartbeat'. De laatste decennia werkte hij samen met een even uitgebreide als gevarieerde schare artiesten waaronder John Lee HookerMose Allison, Bobby Womack, Gregory Porter, Mavis Staples en Tom Jones, en zette hij verschillende muzikale projecten op om zijn blues-, jazz-, skiffle- en country-roots te herontdekken.