SearchFRMenu
Greg Foat

Greg Foat, Wo 26.06.2024, Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg

Tickets via:hnitajazzclub.be

Over Greg Foat

Greg Foat is een van de meest vooraanstaande jazzpianisten, componisten en muziekproducenten van het Verenigd Koninkrijk. Een jazzpianist zoals te verwachten en te voorzien is, is Foat echter allerminst. Zijn interesse reikt van jazz en souljazz tot ambient en elektronica. Enerzijds werd hij beïnvloed door grote Britse jazzpianisten als Gordon Beck, Graham Collier, Keith Tippett en Stan Tracey, anderzijds inspireerden soundtrackcomponisten als Michel Legrand, Ennio Morricone en zelfs Vangelis hem. "Greg Foat takes jazz to places where genres cease to matter and the music soars for the sake of it,” aldus de Schotse schrijver Ian Rankin.

In totaal nam Foat een 25-tal albums op, de afgelopen jaren voor labels als Jazzman Records, Athens Of The North en Strut. Hij werkte samen met een verscheidenheid aan artiesten als Moses Boyd, Rita Ora, Curtis Lundy, Questlove, The Kooks en Gigi Masin. Het resultaat van zijn samenwerking met Gigi Masin, Dolphin (Strut), kon op enthousiaste persreacties rekenen, van onder meer Pitchfork en de Volkskrant: "een vredig zomeralbum, om een vakantie lang aan je hart te drukken”.

Zijn nieuwste album, Interstellar Fantasy, verscheen eind vorig jaar op Blue Crystal Records, en is geïnspireerd op de muziekbibliotheek van het Duitse Sonoton uit de jaren 1970 en 1980. De combinatie van Foats vintage synthesizers en de dynamische drums van Ayo Salawu (Kokoroko) slepen je als luisteraar mee in een ongerept landschap vol afwachting en mystiek.

Tijdens dit concert speelt Foat samen met een andere vooraanstaande drummer van de Londense jazzscene, Natcyet Wakili. Wakili, ook bekend als Eddie Hick, is een van de oorspronkelijke leden van het Londense kunstenaarscollectief Steam Down. Hij werkte onder meer samen met de saxofonisten Gilad Atzmon en Nubya Garcia en de harpiste Nala Sinephro. In 2017 verving hij Sebastian Rochford als drummer van Sons of Kemet, en bleef hij bij hen tot het eind van de succesvolle groep in 2022. Sindsdien concentreert hij zich op het NOK Cultural Ensemble, waarmee hij teruggrijpt naar zijn Nigeriaanse wortels.

Ontdek Greg Foat