SearchFRMenu
Home / Agenda / Fatoumata Diawara / Concertagenda

Concertagenda Fatoumata Diawara

Meer events

Over Fatoumata Diawara

Fatoumata Diawara keert terug naar België met haar nieuwste album LONDON KO, dat verschijnt op 12 mei 2023. In november 2022 loste ze de allereerste track van die nieuwe plaat: 'Nsera', ft. Damon Albarn (Gorillaz, Blur) en op 12 april deelde ze een nieuw pareltje 'Massa Den' ft. M. Chedid.

Fatoumata Diawara, zangeres, singer-songwriter, gitarist én actrice, laat Malinese tradities en universele Westerse klanken feilloos samensmelten. "Ik wil niet in het Engels of het Frans zingen, omdat ik mijn Afrikaanse roots wil eren. Maar ik wil ook een moderne sound, omdat die hoort bij de wereld waarin ik leef. Ik ben een traditionalist met zin voor experiment”, zo verklaart Fatoumata Diawara haar heel eigen stijl. Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, zingt ze in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Maar net als Oumou scoort ze wereldwijd met een universele sound en boodschap. Fatoumata werkte reeds met een rist aan klinkende namen samen: Damon Albarn (Désolé), Yemi Aladé, Roberto Fonseca, Toumani Diabaté, Disclosure ('Douha'), Yael Naim, Bassekou Kouyaté, ...

In 2011 breekt Fatoumata Diawara wereldwijd door als zangeres met haar debuutalbum Fatou, in 2018 volgt het even groot succes met Fenfo. In de zes jaar tijd die tussen de twee albums zit, vestigt ze zich in Frankrijk en werkt ze samen met verschillende muzikanten en producers. Haar EP Maliba, verschenen in maart 2022, bewijst haar engagement en onvoorwaardelijke liefde voor Mali. Dit prachtige album schreef ze voor een project van Google Arts en Culture ter bescherming van de Timbuktu Manuscripten tegen militante rebellen. Vandaag kan je deze waardevolle erfgoedstukken vrij bestuderen op het internet. 

Wie erbij was in De Roma, AB of Esperanzah Festival (allen sold out), weet dat Diawara live helemaal tot haar recht komt. Wanneer ze met internationale topmuzikanten achter haar het publiek wild maakt met haar dansmoves maar even goed wanneer ze alleen met haar stem en gitaar een nummer inzet. Fatoumata is geboren voor het podium en krijgt keer op keer iedereen aan het dansen! 

Voor fans van: Oumou Sangaré, Yemi Aladé, Nina Simone, Tony Allen, Toumani Diabaté, Amadou & Mariam, Ali Farka Touré, Roberto Fonseca...

Ontdek Fatoumata Diawara

News

Related Events

Past events