SearchFRMenu
Home / Agenda / Wim Mertens / Concertagenda

Concertagenda Wim Mertens

Over Wim Mertens

Mertens begon muziek te maken in 1980, nadat hij als musicoloog en radiomaker had gewerkt. Zijn eerste release For Amusement Only is een muziekopname die alleen bestaat uit het geluid van flipperkasten. Dit album werd gevolgd door At Home-Not at Home (1981), Vergessen (1982), Struggle for Pleasure (1983) en Maximizing the Audience in 1984.

De voorbije 40 jaar heeft hij zijn muzikale taal ontwikkeld tot een normatieve woordenschat door voor verschillende ensembles te schrijven. Hij componeerde tevens voor zang en voor symfonie-orkest. 

Vandaag heeft Mertens meer dan 70 cd's op zijn naam staan, waarvan hij de muziek regelmatig live brengt in heel Europa, Noord-en Centraal Amerika, Japan, Thailand en Rusland. In 2019 bracht Wim Mertens het album Inescapable uit, een limited edition-boxset die een overzicht biedt van vier decennia carrière. Daarna volgden The Gaze of the West (2020), Heroides (2022) en zijn nieuw album Voice of the Living (2023).

De compositie Voice of the Living vertrekt vanuit het standpunt van de 'gewone man', de soldaat die de meest afschuwelijke ervaringen meemaakt in de oorlog. De tien delen van Voice of the Living worden aangestuurd door de zanglijn, door de stem. De stem zorgt spontaan voor het vinden van de juiste toon. De stem is alwetend, de stem kent het onvoorspelbare en overziet het onvoorzienbare. Dit leidt in Voice of the Living tot onverwachte onderbrekingen, verstrengelingen, oneffenheden en de confrontatie met het 'vreemde as such’.

Ontdek Wim Mertens

News

Related Events

Past events